Guide: Sådan får du søvnen tilbage som gravid

Hvid graviditets- og ammepude fra B'Comphy - Sådan får du søvnen tilbage

At blive gravid er en helt fantastisk gave, som mange kvinder drømmer om hele livet. Men ofte undervurderer vi, hvor hårdt det egentlig er at være gravid. Søvnbehovet bliver større, og med kroppens udvikling og pulserende hormoner kan det være enormt svært at sove godt. I dette indlæg vil vi gøre dig klogere på søvnen som gravid – og selvfølgelig give dig gode råd til, hvordan du får søvnen tilbage som gravid.

Hvordan har din søvn været, efter du er blevet gravid? Mit bud er, at den ikke er prangende, siden du er endt på denne blog. Og det er helt normalt at have det på den måde.

Manglende søvn kan skabe frustration, stressymptomer og nervøsitet hos den gravide. Får du og baby søvn nok? Søvnbehovet udvikler sig under graviditeten. Og uanset, om du er gravid eller ej, spiller søvnen en stor rolle i, hvordan du har det. Hvor meget skal gravide sove? Det mest præcise svar er, at det ved du bedst selv. Alle kroppe er forskellige, og de reagerer forskelligt på en graviditet. Det er derfor rigtigt vigtigt, at du mærker efter og sover så meget, som du har brug for. Føler du dig ekstra træt under graviditeten, bør du prøve, om du enten kan få mere søvn eller i det mindste optimere den søvn, du får.

“Men hvad nu, hvis jeg har svært ved at sove som gravid?”. Det er ikke en selvfølge, at det er nemt at falde i søvn, selvom søvnbehovet er stort. Vi har derfor samlet 10 tips til, hvordan du får søvnen tilbage som gravid.

10 tips til bedre søvn som gravid

  1. Soveværelset skal have den rette temperatur
  2. Brug kun sengen til søvn (og sex)
  3. Dyrk motion
  4. Lig på en god madras
  5. Få godt med frisk luft
  6. Sov på siden
  7. Få en fast søvnrytme
  8. Drik din kaffe tidligt på dagen
  9. Undgå at tage bekymringer med i seng
  10. Hav en pude mellem knæene og under maven

Vi uddyber de 10 tips herunder.

1. Soveværelset skal have den rette temperatur

Når du er gravid, afgiver din krop ekstra varme. Du sveder mere og har derfor brug for et mere veltempereret soveværelse. Ligger du og sveder, når du har lagt dig til rette i sengen? Skru ned for radiatoren.

2. Brug kun sengen til søvn (og sex)

Kan du også godt lide at ligge i sengen med fjernsynet tændt på “Friends” for 13. gang? Det er virkelig hyggeligt. Men en virkelig dårlig idé, når du er gravid. For at forbedre søvnen skal du i stedet se serien i stuen eller køkkenet, og så bruge sengen til det, den er lavet til – søvn og, hvis det stadig er aktuelt, sex.

3. Dyrk motion

Som gravid skal du selvfølgelig ikke træne op til et maraton. Men motion er godt for kroppen, med eller uden baby i maven. Hold dig derfor i gang og få den motion, du kan holde til. Du bør dog undgå for meget motion i timerne inden, du skal sove, da det sætter gang i adrenalinproduktionen, hvilket kan være med til at holde kroppen vågen.

4. Lig på en god madras

Det er ingen hemmelighed, at du bliver tungere under din graviditet. Der er både en baby, væske i kroppen og ekstra is, kage, eller hvad du ellers craver, der skubber i den retning. Det kræver derfor, at du har en seng, der kan stå imod. Madrassen skal være hårdere, jo tungere kroppen bliver – men mærk efter, hvad der føles rigtigt for dig og din krop.

5. Få godt med frisk luft

Både i soveværelset og i løbet af dagen. Frisk luft gør det nemmere at slappe af, når du når til sengetid. Gå derfor gerne en tur i løbet af dagen – eller sid på terrassen. Er det stadig for varmt i soveværelset, bør du åbne et vindue.

6. Sov på siden

Og gerne på venstre side. Når du sover på venstre side, hjælper det blod og næring med at komme ind til livmoderen og fosteret i maven. Senere i graviditeten kan det være enormt ubehageligt at sove på rykken. Det skyldes, at livmoderen trykker den store blodåre, der løber mod hjertet.

7. Få en fast søvnrytme

Stå op på samme tid hver dag, og gå i seng på samme tid hver dag. Din krop har godt af rytme og gentagelser. Med en fast søvnrytme gør du det lettere at falde i søvn om aftenen og sove natten igennem.

8. Drik kaffe tidligt på dagen

Eller lad helt vær. Koffein er godt til at holde dig vågen og derfor også skidt, hvis du har svært ved at sove. Kan du (som mange af os) ikke helt undvære kaffen, bør du derfor drikke den om morgenen.

9. Undgå at tage bekymringer med i seng

En graviditet ændrer kroppen, og der er mange hormoner på spild. Men noget af det, der påvirker søvnen allermest er faktisk dine bekymringer. Især under første graviditet. At blive mor starter et helt nyt kapitel i livet, hvor du har ansvar for et lille menneske. “Har vi nu købt nok bodystockings?”, “Hvad nu hvis jeg føder for tidligt?”, “HVORFOR KAN JEG IKKE SOVE?”. Prøv at kontrollere tankerne. Det hele skal nok gå. Se om du kan finde et mønster for, hvordan du eks. skal trække vejret, når du ikke kan sove. Rolige vejrtrækninger får din krop til at slappe af og dermed også dit hoved.

10. Hav en pude mellem knæene og under maven

Puder, puder, puder. For at få den rette liggestilling er det vigtigt med en pude mellem knæene (mens du ligger på siden) og under maven. Det støtter din krop, så du kan få den mest optimale søvn. Det bedste er naturligvis en graviditetspude, der er specialdesignet til formålet.

Login