Optimér din søvn med en sovepude

Sovepude | Graviditets- og ammepude fra B'Comphy

Det er frustrerende at vågne midt om natten – nat efter nat. Du begynder at tælle timerne til den kommende dag går i gang, og du kan mærke, hvordan hele kroppen sitre. Det resulterer i, at du vender og drejer dig uden at finde den rette stilling. Det er noget, mange gravide oplever på trods at et ellers godt sovehjerte. Det anbefales, at voksne sover mellem 7-9 timer hver nat, men når tallet svinder ind til kun 4-5 times søvn, begynder det at kunne mærkes på overskuddet i hverdagen. I dette indlæg vil vi gøre dig klogere på en sovepude.

Hvad er en sovepude?

En sovepude, en graviditetspude, en ammepude, en pølsepude – ja, kært barn har mange navne. Sovepuden er til dig, der har svært ved at finde en behagelig stilling at sove i under din graviditet. Vores sovepude – graviditet- og ammepude – er håndsyet i Tyskland i bløde materialer, allergivenlig og 100% OEKO-TEX certificeret.

Sovepuden bruges i sideliggende stilling mellem dine ben, hvor den aflaster kroppen og støtter din voksende mave. Når dit barn er kommet til verden, kan puden yderligere bruges til støtte under amning.

Sovepuden giver dig den bedste sovestilling

I det første trimester, hvor maven endnu ikke er så stor, er din sovestilling ikke nødvendigvis ændret. Her kan du sove, som du plejer i din foretrukne stilling. Men i takt med at maven vokser, vokser presset på resten af kroppen også. Det er altså ikke unormalt, at din søvn bliver påvirket, når din krop er i forandring. Lad os gennemgå de tre primære sovestillinger.

  • Rygliggende:
    Med det øgede pres fra maven frarådes den rygliggende sovestilling, da du kommer i risiko for at opleve Vena Cava syndrom. Dette opstår, når der trykkes på Vena Cava inferior (et stort blodkar). Kroppen får her svært ved at komme af med det afiltede blod fra kroppen, og du vil opleve et blodtryksfald, der resulterer i svimmelhed. Den gode nyhed er, at et simpelt stillingsskift vil afværge syndromet. Dertil skal det også siges, at langt de fleste hurtigt finder en ny stilling for at undgå ubehaget.
  • Maveliggende:
    Selvfølgelig er det en mulighed at ligge på maven. Det er dog de færreste, der synes, det er rart af den simple årsag: der er ikke plads til maven. En blød madras vil formentlig gøre denne stilling mere behagelig, så maven ikke ligger ned mod et hårdt underlag.
  • Sideliggende:
    Sideliggende er derfor for mange gravide den foretrukne sovestilling. Der er lidt diskussion om, hvilken side der er bedst at ligge på. Da hjertet og mange store kar er placeret i venstre side, er der mange, der sover bedst på højre side. Omvendt har maven og tarmen de bedste betingelser, hvis du sover på venstre side. Prøv dig frem, og vælg den side, du har det bedst på.

Vi anbefaler, at du lægger en pude imellem benene – evt. med en sovepude – for at få den bedste sovestilling på siden.

Anatomien bag en sovepude

Vi kom ovenfor frem til, at den sideliggende stilling med en sovepude mellem benene formentlig er den bedste for dig, der er gravid. 
 
Under din graviditet er din krop på mange måder under et massivt pres. Du bliver måske også selv fornøjet, skræmt eller forbløffet over, hvad din krop er i stand til. Om ikke andet, kan en sovepude mellem knæene være med til at lette presset i kroppens anatomiske hvilestilling.
 
Uden en sovepude mellem benene vil dit øverste knæ i sideliggende falde ned mod madrassen. Det vil automatisk give et unødigt stræk på strukturerne omkring hoften. Dette gælder både musklerne, bindevævet og inde i selve hofteleddet. Det vil samtidig også give mindre plads til maven, da det øverste ben lukker af for pladsen. 
 
Med sovepuden løfter du det øverste knæ opad, så hoften nærmer sig en bedre hvilestilling. Samtidig er sovepuden lang nok til, at du kan placere den omkring din voksende mave. Særligt i slutningen af graviditeten vil maven være tung, og det kan føles behageligt med ekstra støtte. Som endnu en bonus vil dit øverste ben blive løftet en smule over hjertehøjde, hvilket kan hjælpe på væskefyldte ben.
 
Vi håber, at du finder den bedste sovestilling for dig. Vi vil i hvert fald gerne hjælpe dig godt på vej. Du fortjener det bedste.
 

Se udvalget af vores puder

Login